DONATE

Isnin, 4 Januari 2010

Jadual Khas Perbandingan Oksidentalisme dengan Orientalisme (Rumusan)

KAJIAN
DEFINISI
KONSEP
KESAN
HASIL
OKSIDENTALISME
-Sebuah studi tentang Barat dengan cara pandang ke Timur (Islam).-Alat untuk menghadapi Barat yang memiliki pengaruh besar terhadap kesedaran peradaban Timur.
-Fokus geografi (wilayah Eropah).-Fokus abstrak –mengamalkan budaya Eropah walaupun bukan terdiri daripada wilayah Eropah.-Tiga agenda utama menurut Hassan Hanafi:

a.Sikap kita terhadap Tradisi Lama

b. Sikap kita terhadap Tradisi Barat

c.Sikap kita terhadap Realiti
-Membebaskan tanah air dari kolonislisme dan Zionisme.-Masyarakat Timur lebih bebas untuk melawan sikap penindasan, dominasi dan kerakusan dari pihak Barat.-Identiti masyarakat Timur lebih jelas.-Masyarakat Timur bangkit melawan aliran pemikiran Barat.
-Mengawal dan membendung kesedaran Eropah.-Mempelajari kesedaran Eropah dalam bentuk sejarah bukannya kesedaran yang berada diluar sejarah.- Meletakan kembali kebudayaan dan peradaban Barat ke tempat asalnya.-Menjelaskan bahawa setiap peradaban mempunyai model peradaban yang tersendiri.


KAJIAN
DEFINISI
KONSEP
KESAN
HASIL


ORIENTALISME
-Gerakan penyelidikan mengenai hal-hal ketimuran khususnya mengenai agama Islam dan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan tamadun Islam seperti sejarah, agama-agama di Timur, bahasa-bahasanya dan sebagainya.
-Fokus geografi

(tamadun Timur-Islam)-
-Akidah umat Islam mudah goyah dengan hasutan pihak Barat.-Masyarakat Islam keliru dengan dakwaan mereka terhadap al-Quran dan as-Sunnah.-Masyarakat Islam berpecah-belah dan porak peranda akibat hasutan Barat.
-Barat berjaya menguasai seluruh tamadun-tamadun di dunia.-Meletakan Barat ditempat yang tinggi berbanding dengan tamadun Timur.-Pengaruh tamadun Barat berkembang pesat ke seluruh tamadun.-Lahir pelbagai dakwaan-dakwaan yang bersanggah terhadap agama Islam.
Catat Ulasan