Penulis: Khadijah binti Radzuan
Siti Khadijah binti Adnan
Siti Khadijah binti Ismail
Produk
halal kini semakin mendapat permintaan tinggi di pasaran tempatan mahupun
antarabangsa berikutan kepercayaan masyarakat Muslim terhadap Pensijilan Halal
Malaysia yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan di bawah Jabatan Kemajuan Islam
Malaysia (JAKIM). Sijil halal ini juga diperakui hingga ke peringkat antarabangsa
kerana dikeluarkan oleh badan-badan yang berautoriti seperti JAKIM dan JAIN
yang merupakan badan tunggal yang diiktiraf oleh kerajaan dengan adanya Akta
Perihal Dagangan 2011.
Selain
itu, peningkatan jumlah penduduk dunia yang majoritinya Islam menjadi satu
faktor kepada keperluan sijil Halal tersebut di samping membantu pengguna
mendapatkan produk yang halal, suci dan selamat digunakan. Pensijilan halal
yang dikeluarkan oleh JAKIM diberikan kepada pengeluar, pengilang produk,
pengedar, penjual, premis makanan, rumah sembelihan termasuklah dapur hotel
yang dikategorikan sebagai premis makanan.
Penggunaan
tanda atau logo halal hanya diberikankan kepada pemohon yang telah mendapat
pensijilan yang diiktiraf. Oleh yang
demikian, mereka perlu mematuhi garis panduan halal secara menyeluruh seperti
yang ditetapkan dalam Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia. Namun bagi
mereka yang mengingkari piawaian tersebut adalah menjadi satu kesalahan di
bawah seksyen 42 iaitu Penyalahgunaan tanda halal menurut Akta Kesalahan
Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997. Artikel ini akan mengupas
isu penyalahgunaan tanda halal di Malaysia serta menfokuskan tentang lima isu
penting berkaitan penyalahgunaan tersebut:
(i) Isu
pengeluar sijil Halal yang tidak diiktiraf.
Terdapat
beberapa syarikat swasta yang mengeluarkan sijil halal persendirian yang
mengakibatkan kekeliruan dan keraguan tentang kesahihan sijil halal tersebut. Keratan
akhbar Kosmo yang bertarikh 12 Julai 2006 mengenai sebuah syarikat swasta
Bahtera Lagenda Sdn Bhd telah mengeluarkan sijil Halal yang tidak diiktiraf.
Kesannya ia meninggalkan persoalan di kalangan masyarakat Islam tentang pihak
yang bertanggungjawab dan berperanan utama dalam mengeluarkan sijil Halal yang
diiktiraf di Malaysia. Rentetan itu, kerajaan telah memutuskan pada Ogos 2009
bahawa JAKIM adalah satu-satunya pengeluar Pensijilan Halal Malaysia yang
diiktiraf dan tiada entiti lain yang boleh memberikan kesan sedemikian.
(ii) Isu penggunaan logo Halal palsu
Dari
aspek Logo Halal seperti mana yang tertakluk pada manual prosedur, ianya mesti
menepati spesifikasi yang ditetapkan, dicetak dan dilabel dengan jelas pada setiap
produk yang telah mendapat Pengesahan Sijil Halal. Namun segelintir pengeluar
produk mengambil jalan mudah iaitu tidak melabel dengan menggunakan tanda atau logo
halal JAKIM. Mereka mengambil kesempatan mengaburi mata pengguna dengan
mencipta logo halal mereka yang tersendiri, contohnya yang dilaporkan dalam
akhbar Sinar Harian pada 10 Jun 2014 iaitu produk bihun Cap Masjid keluaran
sebuah kilang yang tidak mempunyai sijil halal yang sah menurut JAKIM. Menurut
Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim pada masa itu, Hakimah Mohd Yusoff berkata
bahawa produk bihun itu mengguna pakai logo halal sendiri pada pembungkusan dan
ianya bertentangan dengan Akta Perihal Dagangan 2011 kerana mengelirukan
pengguna dengan status halal produk tersebut.
(iii) Isu sijil halal tamat tempoh
Bagi
pemohon yang telah mendapat Pengesahan Sijil Halal daripada JAKIM, mereka
dikehendaki mematuhi Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia yang ditetapkan.
Tempoh sahlaku sijil halal tersebut adalah selama dua tahun dan akan terbatal
sekiranya didapati melanggar prosedur pensijilan halal Malaysia. Namun terdapat
pemilik yang tidak mengambil peduli akan tempoh sahlaku tersebut. Pemegang
sijil tersebut hendaklah mengemukakan permohonan perbaharuan empat bulan
sebelum tamat tempoh dan mana-mana pihak yang gagal untuk memperbaharuinya dan
masih mempamerkan sijil halal tersebut boleh dianggap telah menyalahgunakan
tanda halal. Sijil Pengesahan Halal boleh ditamatkan tempoh sahnya pada
bila-bila masa sekiranya didapati menyalahi prosedur serta boleh
disenaraihitamkan sekiranya gagal mematuhi syarat dan peraturan yang
ditetapkan.
(iv)
Isu penjualan sijil halal kepada pihak yang tidak diiktiraf
Terdapat
segelintir pemegang sijil halal yang sah mengambil jalan singkat untuk mengaut
keuntungan yang lebih besar dengan menjual sijil halal yang mereka perolehi
kepada premis-premis makanan yang tidak tersenarai dalam Direktori Halal
Malaysia. Sijil halal tersebut adalah tidak boleh diniagakan, diberi pinjam,
ditukarmilik, dipalsukan, disalahgunakan atau dipinda dengan apa cara sekalipun
menurut piawaian yang telah ditetapkan dalam manual prosedur tersebut.
(v)
Isu premis yang tidak mengasingkan barangan halal dan tidak halal
Dalam
hal pensijilan halal, kebersihan perkakas, peralatan, pengangkutan, kawasan
pengeluaran dan persekitaran amat dititikberatkan dan syarikat-syarikat yang
memohon perlu mengamalkan kod etika pekerja dan amalan kesihatan yang baik
iaitu Good Hygiene Practices GHP seperti yang tertakluk dalam Malaysian
Standard MS 1514: 2009. Namun terdapat sebahagian daripada pemilik sijil
halal telah menyalahgunakan sijil halal yang dikeluarkan dengan mencampurkan
produk makanan mereka yang halal dengan yang tidak halal. Contohnya pengusaha
makanan yang tidak mengasingkan perkakas dan alatan dalam menyediakan makanan
yang halal dan tidak halal. Selain itu, terdapat produk kicap ‘ABC Saus Manis’
yang didakwa menggunakan botol arak ianya juga memaklumkan produk tersebut
adalah tiruan dan tidak menggunakan logo halal Jakim serta dikilangkan semula
di kilang yang tidak berdaftar oleh pihak berkuasa tempatan menurut sumber yang
dipetik dalam Sinar Harian pada Jun 2014.
Berdasarkan
isu-isu yang dibincangkan di atas, beberapa usaha perlu dititikberatkan bagi
membendung masalah penyalahgunaan tanda halal yang berlaku di negara ini. Bukan
sahaja pihak kerajaan perlu memainkan peranannya, malah pengusaha juga pemilik
perniagaan perlu terlibat dalam usaha membendung permasalahan ini. Pihak
berkuasa perlu sentiasa melaksanakan pemantauan dan penguatkuasaan terhadap
penggunaan sijil halal yang telah dikeluarkan bagi mengelakkan penyalahgunaan
tersebut. Tambahan lagi, pemantauan atau
pemeriksaan secara mengejut juga perlu dilakukan dengan lebih kerap. Usaha
seterusnya yang boleh dilakukan adalah dengan menguatkuasakan Akta Halal.
Dengan adanya Akta Halal ini, ianya akan dapat memperkasakan undang-undang
berkaitan penguatkuasaan, kawalan, pendakwaan, dan penyalahgunaan tanda halal.
Akhir sekali, setiap premis yang memiliki pensijilan halal adalah perlu
mempunyai seorang pegawai agama bagi menyelia proses pengeluaran produk halal
dengan lebih berkesan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan